قوه قضاییه و مقابله با پدیده افزایش خشونت
مساله خشونت که یکی از جلوههای اعمال مجرمانه است ویژگی خاص خود را دارد. معمولاً «خشونت» صفت جرایم ارتکابی کسانی است که «یقه چرکینها» نامیده میشوند و واضح است که عموماً این جرایم علیه اشخاص است. البته جرایم علیه اموال یا امنیت داخلی و خارجی نیز میتواند توام با خشونت باشد.
آنچه مسلم است مبارزه با این پدیده خطرناک و شوم باید با آموزش و فرهنگسازی آن هم از داخل خانواده و پیش از شروع آموزش رسمی اطفال باشد. به این معنا که بر خلاف آنچه بیشتر متداول است ، والدین به تشویق و تمجید خشونت نپردازند و فرزندان خود را به حرکات تهاجمی و خشن تشویق نکنند.
درباره آنچه قوه قضائیه میتواند و باید در این باره انجام دهد گمان میکنم اولین حرکت میتواند حذف همه مجازاتهای تعزیری شلاق باشد. شلاقهای حدی که بر شرع مبتنی است ماهیت دیگری دارد و نمیشود آنها را حذف کرد، اما برخی صاحبنظران تربیتی و حقوقی براین اعتقادند که وجود مجازات شلاق برای جرایم کیفری، صرفا باعث ترویج خشونت میشود.
حرکت دیگری که ممکن است قوه قضائیه البته به شرط همراهی قوه مقننه به آن قادر باشد، محدود کردن یا حذف صحنههای خشونتبار از فیلمها و سریالهای تلویزیونی است. منکر بدآموزی این صحنهها نمیتوان شد، زیرا با مشاهده آنها قبح و زشتی خشونت کاهش مییابد و رفتهرفته از بین میرود.
مورد دیگری که ممکن است بازدارنده باشد این است که در روابط زوجها هرگونه خشونت کلامی یا فیزیکی از موجبات تقاضای جدایی تلقی شود. بدیهی است خانواده باید حفظ و نباید به سهولت راه جدایی باز شود، اما با تدابیر قانونی جلوی اینگونه برداشتها و رهنمودهای نادرست نیز باید گرفته شود. کودکی که بد زبانی و حتی تعرض فیزیکی پدرش را به مادرش میبیند قطعا همین روش را در قبال خواهر و برادر کوچکتر خود و احیانا مادرش اعمال خواهد کرد.
آن قسمت از پدیده افزایش خشونت که ناشی از اینست که فشارهای اقتصادی و اجتماعی باعث شده که ظرفیت تحمل مردم کاهش یابد جنبه قهری و اجباری دارد، اما وقتی در جامعهای خشونت نهادینه شد، افرادی را که آستانه تحملشان پایین است به سهولت و سرعت به نقطه ارتکاب اعمال غیرقابل پیشبینی و توجیه میرساند. اینکه تشکیلات پیشگیری از جرم قوه قضائیه تا چه حد توانایی برخورد با پدیدههایی را داشته باشد که عمدتا ریشه در عوامل اقتصادی، اجتماعی و روانی دارند و متاثر از دهها عامل دیگر نیز هستند، تا چه حد موفق شود، موضوعی است که باید برای موفقیت آن منتظر ماند. روزنامه آرمان ۱۴ مرداد نود و شش