در قانون مطلقا سخنی از بدحجابی نیست
حکم قانونی راجع به حجاب در تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات آمده و مقرر شده که: «زنانی که بدون حجاب شرعی درمعابر و انظارعمومی حاضرشوند به حبس از ۱۰روز تا ۲ماه و یا ۵۰هزار ریال تا ۵۰۰هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.» از تجزیه و تحلیل این ماده نتایجی چند حاصل میشود:
۱- در مورد تعریف حجاب شرعی و مصداق آن نظریات مختلفی وجود دارد. ازجمله مثلا خانمهای پاکستانی، یا خانمهای مسلمان هندی و یا خانمهای کرد ایرانی از روسریها و پوششهایی استفاده میکنند که شاید بر تعریفی که گروهی دیگر از حجاب دارند منطبق نباشد.
۲- کلمه «انظار عمومی» و «معابر» به این مفهوم است که در محلهای خصوصی که در معرض دید همگان نیست، نمیتوان به حجاب خانمی ایراد گرفت.
۳- ملاحظه میشود در تبصره مذکور مطلقا سخنی از بدحجابی نیست. بهعبارت دیگر ظاهرا این برعهده مکلف است که تشخیص دهد حجابش کافی است یا نیست و اگر آنچه او بهعنوان حجاب استفاده کرده مورد قبول کس یا کسانی نباشد، نمیتوان به او ایراد کرد و در عین حال تشخیص مصداق و منطبق کردن موضوع بر حکم نیز صرفا درخور اظهارنظر مقام قضایی است و لاغیر. بهعبارت دیگر ضابطان عدلیه نباید بر مبنای اجتهاد شخصی با کسی برخورد کنند. تخصص این مورد را ندارند.
۴- ملاحظه میشود حبس تعیینی در تبصره در حدی است که با توجه به قانون جدید مجازات اسلامی قطعا باید به جای آن مجازاتهای جایگزین حبس تعیین شود. که البته خود قانونگذار هم جزای نقدی را پیشبینی کرده است.
۵- با توجه به اینکه تبصره مذکور اطلاق دارد، دادگاه و مقام قضایی باید این اطلاق را رعایت کند یعنی اگر خانمی با هر علت و انگیزهای مرتکب عملی شد که معارض این تبصره است درهرحال مجازات او همان است که در تبصره آمده و نمیتوان این اقدام را بر ماده دیگری منطبق و مجازات دیگری تعیین کرد. والله اعلم.
روزنامه همشهری -هفتم مردادماه یکهزارو سیصد و نود و شش