اهمیت بیان «خلاصه ماجرا» در دادگاه جنایی
شرح اتهام موکل و تصویر کلی آن معمولاً در قرار مجرمیت بازپرس و احیاناً در کیفر خواست دادستان میآید. البته در اغلب موارد این دومی مشتمل بر تفصیل قضیه نیست و حالت «فرم» را دارد. اما نماینده دادستان در جلسه به توصیف قضیه میپردازد.
علاوه بر اینها هر چند فعلاً در قانون موجود چنین چیزی پیشبینی نشده، اما در برخی دادگاههای کیفری استان (جنائی)، حسب ارجاع رئیس دادگاه، یکی از مستشاران گزارشی از پرونده تهیه میکند که طبعاً همه مستشاران و رئیس آن را میخوانند. با این مقدمات بیان خلاصه ماجرا به وسیله وکیل چه لزوم و خاصیتی دارد؟
بازپرس و دادستان ماجرا را با پیش فرضِ رسیدن به مجرمیت متهم شرح داده اند.
گزارش مستشار دادگاه هم – در صورت وجود – عمدتاً متأثر از قرار مجرمیت است به ویژه اگر حجم پرونده زیاد و مطالعۀ دقیق همه محتویات آن دشوار باشد.
بنابراین بیان خلاصه ماجرا از زبان وکیل – به ویژه بعد از اظهارات نماینده دادستان در دفاع از کیفر خواست – میتواند در ذهن اعضاء دادگاه نوعی تعادل برقرار کند.
در بیان «خلاصه ماجرا» یا «صورت مسأله» باید نکات ذیل رعایت شود:
الف-از زیاده گوئی و اطناب مملّ پرهیز شود بدون اینکه هیچ مطلب اصلی و کلیدی یی از نظر دور بماند و ایجاز مخلّ تحقق یابد.
ب- در بیان مطالب له و علیه موکل یکسان عمل شود و آنچه علیه موکل است، به هیچوجه حذف نشود. توجه داشته باشید اگر چنین چیزی رخ دهد، اعتبار سخنان و دفاع وکیل حداقل نزد مستشاری که پرونده را جهت تهیه گزارش با دقت مطالعه کرده، از بین خواهد رفت و مسلماً او این احساس خود را به دیگر قضات منتقل خواهد کرد.
پ-اما اشکالی ندارد آنچه به نفع موکل است پر رنگتر و برجسته تر و مطالبی که به ضرر اوست کم رنگتر و به صورت گذرا مطرح شود.
ت -در بیان «خلاصه ماجرا» نباید نتیجه گیری کرد. البته اگر وکیل در سخنوری ماهر باشد میتواند بدون نتیجه گیری صریح – با ظرافت تمام – مطالب را چنان بیان کند، که ذهن شنونده و خواننده – به خودی خود و ناخودآگاه در جهت موردنظر گوینده و نویسنده حرکت کند.
این البته کاری است دقیق و ظریف و اگر درست انجام نشود نتیجه معکوس خواهد داشت. یعنی زمانی که وکیل به نتیجه گیری می پردازد، ذهن شنوندگان که خود را با مطالب تکراری مواجه میبینند، از حالت انتباه و دقت خارج خواهد شد. به عبارت دیگر وکیل فرصت تأثیرگذاری کامل را به قیمت نتیجه گیری زود هنگام و بی موقع و ناقص از دست خواهد داد.
ث -در خاتمه بیان «خلاصه ماجرا» از عبارات و نحوۀ بیانی از این قبیل استفاد می شود:
– ما ثابت خواهیم کرد که…
– در محضر این دادگاه محترم روشن خواهد شد که…
– در پایان این دادرسی خلاف آنچه در قرار مجرمیت و کیفرخواست آمده ثابت خواهد شد انشاءالله